Balaton - Dél címoldal
2014-03-03

Balatonszárszóé az Utazás Kiállítás közönségdíja

BALATONSZÁRSZÓ | A balatonszárszói turisztikai egyesületé lett a fővárosi Utazás Kiállítás marketing-közönségdíja. Természetesen a Csukás Színház múltjával és jelenével pályáztak a szárszóiak és ők kapták a legtöbb közönségszavazatot a legnagyobb hazai turisztikai seregszemlén, melynek középpontjában ezúttal a családi utazás állt.

– Mondhatjuk, hogy beérett erőfeszítéseink gyümölcse; negyedik éve családbarát programokkal csalogatjuk településünkre a turistákat, régi óhajunk, hogy balatoni gyerekparadicsom legyünk – mondta Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester. – Ennek az első és legfontosabb állomása volt a hajdani lepusztult kertmozi gyermekszínházzá alakítása; Kossuth-díjas díszpolgárunk, Csukás István 2011 nyarán maga nyitotta meg. A mostani díjat többre értékeljük, mint ha a szakmai díjat kaptuk volna, hiszen a számunkra legfontosabb, a közönség voksai alapján előztük meg a többi pályázót. Nem mellékesen ennek köszönhetően a jövő évi Utazás Kiállításon díjmentesen kapunk egy pavilont. 

A turizmusban tavaly elért közel tíz százalékos növekedés az ágazatban dolgozóknak köszönhető – hangzott el a vásár szakmai napján. No és persze a felkerekedő turistáknak, akik a kiállítás tapasztalatai alapján továbbra is kedvelik az utazási irodák, települések, régiók eme börzéjét, azaz ma sem mindenki interneten foglal magának szálláshelyet. S bár például Zamárdi népszerűsége is ötven százaléknyit nőtt tavaly a szallas.hu foglalásai alapján az előző évhez képest, a kisváros nemcsak azt tartotta fontosnak, hogy ott legyen az Utazáson, hanem azt is, hogy önálló standdal. – A szakma és a látogatók körében is rangos esemény a turisztikai vásár – osztotta meg tapasztalatait Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Ezúttal az önkormányzat három helyi vállalkozással összefogva állított ki, egy pincészettel, a kalandparkkal és a pálinkafőző manufaktúrával. No és a Balaton Sound szervezői is besegítettek. Jó híreket tudtunk megosztani a Zamárdi iránt érdeklődőkkel. Két új fesztivállal bővül a programkínálatunk: lesz pezsgőbor-fesztivál és lesz filmzene-fesztivál, utóbbi a kertmoziban és a város utcáin, s az sem kizárt, hogy sikerül megnyernünk díszvendégnek Ennio Morricone világhírű zeneszerzőt. Idei költségvetésünk 34 százalékát, mintegy 400 millió forintot költünk fejlesztésre, felújításra; jelentős részét a Balaton-partra, kialakítunk például egy fövenyes strandszakaszt, összesen három lídót tervezünk, az idén nyáron az elsőt. 

Mintha tehát Zamárdi is mozdulna a családi turizmus felé. A kiállításon egyebek között bemutatták a „Kidsoasis” tanúsító védjegyet, amelyet családok igényeit figyelembe vevő szolgáltatók, elsősorban szálláshelyek és programgazdák számára dolgoztak ki a szakemberek. Többlépcsős minősítési eljáráson kellene átesniük a védjegyért jelentkezőknek (környezettudatosság, gyermekek biztonsága, családi szobák kialakítása és felszereltsége, stb.). Elhangzott: kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a családi szálláshelyeknek és más családorientált szolgáltatásoknak van piaca Magyarországon. Az igények megjelentek már az utazók elvárásaiban, már tudják, körülbelül milyen típusú szolgáltatásokat értsenek egy családi szálláshely vagy családi szolgáltatás alatt. Ide kapcsolódik, amire balatoni idegenforgalomban érdekeltek hívták fel a figyelmet: a régi szlogen, hogy „A Balaton legyen Európa családi tava” immár megjelenik a frissen elkészült Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióban is. A 2014-2024-re érvényes fejlesztési terv szerint „az a cél, hogy a Balaton tartósan legyen tagja az európai top öt családi üdülő desztinációnak. Az adottságok kiválóak a gyermekes családok fogadásához, a családbarát fejlesztések (szállás, strand, játszótér) összehangolt megvalósítással elvégezhetők.”

A Balaton-régió egyébként az idén minden korábbinál előbb „nyit”, már májusban vendégeket csalogat. A korai szezonkezdet érdekében létrehozott Nyitott Balaton akcióban – derült ki a kiállításon – 280 vállalkozás, nonprofit szervezet fogott össze a Balatoni Regionális TDM-szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. irányításával. Május 1.-11. között 24 helyszínen tartanak különböző vendégcsalogató rendezvényeket.


forrás : ( Sonline )

2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum