Balaton - Dél címoldal
2014-09-14

Somogyban 3472 jelöltet regisztráltak

Somogy 3472 jelöltet regisztráltak az október 12-i települési és megyei önkormányzati választásokra a péntek esti állapot szerint. Ezeket a neveket, a szavazólapra kerülés tartalmát a helyi választási bizottságok 246 településen és a megyei területi választási bizottságban hétfőn rögzítik. A településeken 575 jelölt szállt versenybe a polgármesteri székért, tehát matematikailag valamivel több mint két (2,33) jelölt jut mindenhová. A gyakorlatban azonban ez nem igaz: 55 településen már a nyilvántartásbavételkor eldőlt a választás, mert nincs riválisa a (legtöbbször hivatalban lévő és gyakran kormánypárti) indulónak. A legnépszerűbb Babócsa és Jákó polgármesteri széke, mindkét községben heten jelentkeztek be a szavazatokért. Somogyban a jelöltek mintegy 80 százaléka független.

A Balaton-part két városában sem lesz ellenfele a most is hivatalban lévő polgármesternek: Balatonföldváron Holovits Huba (Fidesz-KDNP), Zamárdiban Csákovics Gyula (független) egyedüli jelöltként indul. A somogyacsai választás érdekessége: polgármesternek jelöltette magát az a Lengyel Ferenc (független) is, akinek 2011 őszén le kellett mondania e tisztségről, mert a bíróság egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt. Lengyel egyébként 2006-ban, 23 évesen a megye legfiatalabb polgármestere volt.

Egyetlen polgármester-jelölt van Csurgón is: Füstös János a FIDESZ-KDNP színeiben. Jelölését már szeptember 4-én nyilvántartásba vette a helyi választási bizottság. A kisvárosban összesen két aspiráns kérte ki az aláírásgyűjtő íveket, ebből egy kitöltetlenül vitte vissza azt. A mintegy 5300 lakosú Csurgón összesen 131 érvényes ajánlás volt szükséges a polgármesteri jelöléshez a választópolgároktól. Az egyéni listás jelöltek között is csak a FIDESZ-KDNP jelölésében találunk valamennyi választókörzetben aspiránsokat, köztük a négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest számos új nevet. Az MSZP egy körzetben indít jelöltet, míg hat független helybéli vállalkozott a megmérettetésre az októberi választáson.

Élénk az érdeklődés a helyhatósági választásokon a polgármesteri tisztség betöltésére a Barcsi Járás néhány településén. Több helyen négy-öt, vagy akár ennél több név is szerepel a faluvezetői pozícióra, miközben többszörös a képviselői mandátumokra az érdeklődés. A Barcsi Járáshoz tartozó 26 település közül Babócsán van a legtöbb polgármester aspiráns: a jelenlegi polgármester nem indult újra a tisztségért, viszont elődje, Péter István, és a regnáló alpolgármester Czukk Sándor is. Mellettük négy független, és egy Jobbik színekben induló aspiráns indul a polgármesteri székért.
Bélaváron is öt polgármester jelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság, köztük függetlenként indul a jelenlegi településvezető, Pápa László is. Mellettük összesen 19 képviselőjelöltet találunk a közel 400 lelkes kis, dél-somogyi faluban. (sonline.hu)
2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum