Balaton - Dél címoldal
2015-01-05

Télen is tevékenyek a somogyi méhészek

Télen sem pihennek a méhészek, bőven akad tennivaló a somogyi gazdaságokban. A karbantartáson kívül januárban szakmai továbbképzésre járnak a vállalkozók. – A kaptárak javítása, keretlécszegelés, kisebb-nagyobb felújítások kötik le ilyenkor a tagtársakat – tájékoztatott Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke.

– Kihasználják az időt, s elvégzik az összes feladatot, hogy az idénykezdés zökkenőmentes legyen. Fontosnak érezzük, hogy a szakmai ismereteiket bővítsék a méhészek, ezért január 7-én előadást hallgatnak meg a kaposvári mezőgazdasági szakközépiskolában.

Bíró Márton kaposvári méhész úgy fogalmazott: remélhetően elkerülik az elmúlt három év gondjait. A csapnivaló időjárás súlyos kiesést okozott az ágazatnak, melyet az árak mutatnak.
– Az eső, a szél, a gyors lehűlés rendszerint akkor következett be, amikor az akác vagy a repce virágzott – folytatta. – A méhészek és a fogyasztók elemi érdeke, hogy a korábbinál lényegesen kedvezőbb legyen a méztermés.

A méz ára hűen tükrözi a piaci folyamatokat: viszonylag kevés a mennyiség, s ami van, az drága. (A méhészek közvetlenül érzik a gondokat: többen már nem járnak piacozni azok közül, akik eleve kis mennyiségű mézzel rendelkeztek, megcsappant vagy kifogyott a készletük.) Megtudtuk: az akác kilója nagyjából 2300 forint a piacon, a repce és a virág közel 1600 forint, a hárs kilóját csaknem 1900-2100 forintért adják. Bíró Márton szerint méhésztársai abban bíznak, hogy az idén már jóval többet pörgetnek, mint tavaly. Ha esetleg mégis megismétlődik a korábbi évek időjárása, s kevesebb méz lesz, áremelkedés következhet be a piacon.

– Az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tettünk a méz népszerűsítésére – hangsúlyozta. – Azt szeretnénk, ha kedvező áron jutna egészséges hazai termékhez a lakosság, s tovább emelkedne a belföldi mézfogyasztás.

(Forrás: sonline.hu)
2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum