Balaton - Dél címoldal
2015-01-07

Balaton jegén kóborolt, megmentették

Az év eleje nagyüzem a somogyi állatmenhelyeknél. A szilveszteri tűzijátékok, petárdázások nyomán ugyanis minden évben kutyák ezrei rohannak világgá. Az idén a megszokottnál kevesebb esetben kellett elkóborolt kutyák után nyomozniuk, gazdákat keresniük. Mint minden évben, így az idén is sok eb lett balesetek áldozata a szilveszteri szokatlan hanghatások miatt, többen soha nem találnak haza. Gyakran hiába szólt a sok figyelmeztetés, miszerint 20 óra után zárjuk be a kutyát, tegyünk a nyakába névvel és címmel ellátott nyakörvet, ne feledjük a mikrochipet és kérjünk adott esetben nyugtatót a számára.

Szujóné Ponyi Andrea állatorvos azt mondja, az ijedős ebek világgá mehetnek rémületükben és a felelősségteljes gazdinak kutyakötelessége lenne jobban odafigyelnie a kedvencére. A szerencsésebb ebek valamelyik menhelyre kerülnek az önkéntesek jóvoltából, akik igyekeznek újra megtalálni az otthonaikat.

- A szokatlanul hosszú és hangos durrogtatás megviseli az állatok idegrendszerét, a kutyák rettenetes sokkot kaphatnak, gyakran az erős idegzetűek is megrettennek – mondja Récsei Viktória, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület vezetőségi tagja. – Szerencsés esetben a kutya mikrochippel van ellátva és azonnal beazonosítható, így gyorsan visszakerül a gazdájához. Sajnos azonban nem ez a tapasztalat: a kötelező jellege ellenére a kutyák mintegy nyolcvan százalékában még mindig nincs egyedi azonosító.

- Az idén nyugodtabb volt a szilveszter utáni időszak, csak három elveszett kutyáról érkezett hozzánk bejelentés – tájékoztatott Biczák Balázs menhelyvezető. – Január harmadikán szóltak a határőrségtől, hogy egy kistestű eb mászkál arra: a helyszínre kiérve láttam, hogy biztosan van gazdája, mert jól ápolt és nem sovány.
Az „öregúr” egy éjszakát töltött a barcsi menhelyen. Gyorsan felkerült a Facebook-ra, ahol rövid idő alatt 79 megosztást produkált. Másnap Somogytarnócáról jelentkezett a gazdája. Kiderült, hogy szilveszter éjszakára beengedték a lakásba, azonban kikéretőzött és valószínűleg akkor ijedt meg és szökött el. Ez pedig azt is jelenti, hogy három napig, étlen-szomjan, a farkasordító hidegben úton volt a két település között.

Négy eltűnt kutyát kerestek Siófokon az ünnepek után, közülük egy puli került be a menhelyre. Bár rendelkezik mikrochippel, a gazdája még sincs regisztrálva. Valamennyi ügyben úgymond közvetítői szerepet vállalt a Siófoki Állatvédő Alapítvány, így hamar megtalálta egymást kutya és gazdája. De más izgalmakban is bővelkedett a téli idő. - A hétvégén Balatonendrédről érkezett egy bejelentés, egy border collie kóválygott a Balaton jegén – meséli Matyikó Zsuzsanna alapítványi elnök. – Az önkénteseink másztak ki utána, és mintegy fél óra leforgása alatt sikerült kimenekíteni. A még kóborló kedvenceket a somogyi állatmenhelyek befogadják, ott lehet érdeklődni akkor is, ha eltűnt a kutyánk. Minden elveszett kutyát megkeresünk – hirdetik.

Forrás: sonline.hu
2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum