Balaton - Dél címoldal
2015-11-01

Kiváló termésátlag és minőség

Miközben a BalatonBort (pontosabban egyelőre még csak a címkéjét) a hétvégén Milánóban a Világkiállításon is bemutatta a Balatoni Kör, az országos összesítés szerint a Balaton környékén a legjobbak az idei szőlő-termésátlagok. Az első BalatonBort egyébként áprilisban lehet majd megízlelni először, most még csak olaszrizlingmustot tudtak kóstoltatni az olaszokkal és a világkiállítás közönségével.

Jobbak a termésátlagok az előzetes becsléshez képest, országosan hektáronként 8,5 tonna, de egyes Balaton-környéki területeken a 15 tonnát is eléri – nyilatkozta a közmédiának Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója.

A jobb termés miatt a termelők árbevétele is magasabb, de a szakember szerint a jobb minőséget nem fizették meg a feldolgozók, a felvásárlási árak a kívántnál alacsonyabbak. Országos szinten nagy az eltérés, a HNT kimutatása szerint egy kiló szőlőért Egerben 130, Villányban 170-180 forintot is fizettek, Tokajban ennél is többet, a Balaton-felvidéken azonban csak 100-110 forintot.

Németh László, a borvidék hegybírója szerint ez kevés ahhoz, hogy a termelők nyereséget érjenek el, a legkisebb elfogadható ár ehhez 120 forint kellene hogy legyen.

„A tavalyi veszteséget visszahozta a jó közepes termés”

Hosszú évek óta nem volt annyira elégedett a terméssel, mint éppen az ideivel a szőlősgyöröki Trunkó Ferenc. – Az időjárás ezúttal ideális volt, az ősszel is jött annyi csapadék, ami még jót tett a szőlőnek – mondta az ismert dél-balatoni szőlőtermelő. – Egészséges, jó minőségű, jó cukorfokú volt a szőlő, a 2015-ös borok a legjobbak közé fognak tartozni.

– A tavalyi, eléggé komoly veszteséget sikerült az idén visszahozni egy jó közepes terméssel – így összegzett Tavaszi József, az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. elnöke. – Kedvező, hogy a borászati üzemek nem vártak ki, az idén talán minden korábbinál előbb fizettek a szőlőért a termelőknek, így vagyunk ezzel mi is, kifizettük azokat a szőlőtermelőket, akiktől felvásároltunk.

Úgy tapasztaljuk, hogy a borászatok a környékünkön a jó termés ellenére sem tudtak annyi szőlőt felvásárolni, amennyit szerettek volna. Ez jó hír, hiszen ezek szerint kiürültek a pincék és ez azt is jelzi, hogy egyre nő az igény a jó borok iránt, évről-évre fokozatosan növekszik a borfogyasztás. (Forrás: sonline.hu - Fónai Imre)
2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum