Balaton - Dél címoldal
2015-11-03

Miért nem nőnek a halak a Balatonban?

Bizonyára mindannyian ismerjük a rémtörténeteket, arról, hogy a haltelepítésekkor szándékosan meddő és életképtelen halakat eresztenek a vízbe, hogy így az egyesületektől és az államtól újabb megrendeléshez juthassanak. Ez természetesen nem igaz hiszen a fő beszállító maga a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt.

Ha félre tesszük az összeesküvés elméleteket, akkor hamar rájövünk, hogy itt a probléma okát a vízben kell keresnünk.


Tételezzük fel, hogy az abiotikus tényezők azaz az időjárás, a fényviszonyok, a hőmérséklet és az éghajlat is maradt amilyen az évek során megszokott, igaz ez utóbbi, csak a a legszélsőségesebb esetben változhat.  

Most nem mennék bele, hogy egy hirtelen hosszan tartó májusi lehűlés, vagy bármely komolyabb szélsőséges hatás, az ivadékok vagy ikrák pusztulásához vezethet, hiszen ez megtörténhet, de nem folyamatosan évről-évre ismétlődve. 

Ebben az esetben, csak a biotikus tényezőkre gondolhatunk. 
Évek óta halljuk, hogy a Balaton vízminősége kifogástalan, szinte "vegytiszta" - fogalmazott Koltai Tamás halbiológus. A tó körbecsatornázásával, kétségtelen eredményeket értek el. A víz tiszta, igaz kicsit túlságosan is, nincsenek baktériumok a vízben így planktonok sem. 

Az ivadék halak, amennyiben mindenevők vagy növényevők az e-fajta táplálék nélkül nem képesek az életben maradásra, növekedésre. Igaz az is, hogy ez a megállapítás nem csak az egy-két nyaras halakra, hanem az idősebbekre is érvényes, hiszen egy felnőtt egyednek is a tápláléka jelentős része ebből állna. A bizonyítás sajnos igazolta a szomorú elméletet. A csippel ellátott halak egy év alatt alig, majdhogynem egyáltalán nem gyarapodtak méretben, derült ki az újra kifogás után.

Freizberger Mátyás
2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum