Balaton - Dél címoldal
2015-11-06

Legyen nyáron az advent a Balatonnál!

A Balatonnál nyáron legyen advent – ezt javasolja a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség az üzletek vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban. A balatoni polgármesterek már az idei szezon előtt is futottak egy kört ez ügyben, ám javaslatukat elutasították az illetékesek, azzal, hogy a vasárnapi zárva tartás nem okoz ellátási zavarokat a nyári hónapokban sem.

A Kisosz zamárdi szezonértékelőjén azután valóban azt hallottuk: nem alakultak ki botrányok a vasárnapi zárva tartásból, igaz, sem a kisebb boltok, sem az éttermek nem nyertek vele, mert a nép inkább a nagyobb üzletekben állt sorban pénteken és szombaton. „Idő kellene, míg átszoknak a vasárnap is nyitva tartó kicsikhez – már ha a jelenleginél többen kinyithatnának” – jegyezte meg Kertész Rezső, a Kisosz társelnöke a szezonértékelőn.

A Balatoni Szövetség nem adja föl, tovább ütik a vasat, legutóbbi, tihanyi ülésükön arra jutottak: azzal a javaslattal állnak elő, hogy az üdülőrégió üzletei az adventi időszak helyett nyáron tarthassanak nyitva. Balassa Balázs szigligeti polgármester, a szövetség elnöke azt mondta az MTI-nek: elképzelésük szerint a balatoni régió üzletei a jogszabályban megengedett öt helyett nyolc szabadon választott vasárnapon tarthatnának nyitva. Azt is szeretnék elérni, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, megfelelő túlóradíjak ellenében.

Javaslataik szinte egybecsengenek a Kisoszéval. – Örülünk, hogy mások is fölkarolják az ötleteinket, a lényeg a végeredmény, hogy a kereskedőknek jobb legyen – reagált a Balatoni Szövetség kezdeményezésére Kertész Rezső a Kisosz részéről. – Mi a nyár előtt két javaslatot küldtünk az illetékeseknek, közte országgyűlési képviselőnek is; egyrészt „leporoltuk” a KDNP 2009-es ötletét, amiben tizenkét, szabadon választott vasárnap szerepelt, a másikban mi is az adventi időszakban engedélyezett vasárnapi nyitva tartást szezonosítottuk azzal, hogy a balatoni régióban ez a nyárra essen.

Kutyás strandok nem lehetnek

Kutyás strandokat nem lehet kijelölni a Balatonnál, ezt sem az ÁNTSZ előírásai, sem egyéb jogszabályok nem teszik ezt lehetővé – ez is a Balatoni Szövetség tihanyi ülésén hangzott el. Az idei szúnyogirtás tapasztalatai kedvezőek voltak, de a szövetség kiáll amellett, hogy a gyérítést maga koordinálja, szakértői csoportjának irányításával.

(Forrás: sonline.hu - Fónai Imre)


2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum