Balaton - Dél címoldal
2015-12-04

Rövid ideig kettőből csak egy vágány működött

„Az újonnan létrehozott pálya siófoki kiágazásánál valami nem igazán stimmel. A MÁV le is tiltotta a kétvágányú forgalmat. Mert kollégánk figyelmeztette őket” – írja az internetes portál.
A kétvágányúra bővült pályaszakaszon az eddigi siófoki vonatkeresztezések már „röptében”, a kétvágányú szakaszon zajlanának a decemberi menetrendváltástól.  A vonatok így csak elvétve zavarhatnák egymást az állomáson, a várakozási idők minimalizálásával pedig a menetidő is csökkenne. Az új menetrend szerint decembertől a sebesvonatok keresztje e szakaszon történne kétóránként. Ám az Indóház szerint az egyik vonat „a biztonsági határon belül elhelyezkedő kitérőn való áthaladás közben találkozhatna a másik vágányon haladó szerelvénnyel”.

A portál jelzésére a MÁV letiltotta a kétirányú közlekedést. „Visszatértünk oda, ahonnan a fejlesztés elindult – így az Indóház. – Vajon miért így kellett ezt a kitérőt megvalósítani, és hogy kaphatta meg az engedélyeket a tervezéskor, vagy az átvételkor? Ha marad a tiltás, akkor az új pálya ellenére bizony garantáltan számítani kell majd késésekre... Bízunk abban, hamar rendet raknak. Ahogy abban is, a kis „malőr” nem kerül sokba nekünk, adófizetőknek”.

Amikor még csak tervezték a két vágányt, több alkalommal is szóba került a siófoki képviselő-testület ülésén: Sóstótól Zamárdi-Felsőig HÉV-szerű elővárosi közlekedés is megvalósulhatna ezáltal, kiváltva akár a helyi járatos buszokat is. Amikor nemrég rákérdeztünk a siófoki városházára, azt a választ kaptuk: ez egyelőre nincs napirenden.

Reagált a MÁV

A műszaki létesítmények felülvizsgálata miatt a vasúttársaság átmenetileg korlátozta a kétvágányú pályarész forgalmát az említett szakaszon. Az eljárás azóta eredményesen lezárult, így újra korlátozás nélkül közlekednek a vonatok.(sonline.hu - Fónai Imre)
2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum