Balaton - Dél címoldal
2016-04-29

Natura 2000-re menne a 700 milliárdos giga buborék

Újabban Zamárdi a legesélyesebb a 700 milliárd forintos giga vízi élményparkra. Igaz, a létesítmény helyszínéül kinézett Brettyó Natura 2000-es terület, sőt, nádasvédelem alatt is áll.

A zamárdi képviselő-testület örömmel vette a projektgazda megkeresését és a minapi ülésén támogatta az elképzelést – tájékoztatott  Csákovics Gyula zamárdi polgármester. Nemrég írtuk meg, hogy Balatonszemes az egyik lehetséges szóba jöhető déli parti helyszín, de az egyedülálló élménypark ötletével előálló Gulyás Péter arról beszélt, hogy két település is képben van, azt azonban már eldöntötte, hogy mégsem Fűzfő és Almádi közé viszi a beruházást, hanem a Balaton déli partjára.
– Száz hektáros önkormányzati ingatlanunk nincsen, a Brettyó 140 magánszemély tulajdonában van, így csak elvi hozzájárulásunkat adhatjuk a projekthez, kifejezve, hogy az önkormányzat minden segítséget megad – hangsúlyozta Csákovics Gyula. – Melyik település ne örülne, ha egy ilyen létesítmény megvalósulhatna a területén!? A Brettyó a hetes főút és a szántódi kompkikötőhöz vezető út közötti, nagyjából 200 hektáros nádas, nemcsak Zamárdit, hanem kisebb részben Szántódot is érinti.

A zamárdi városvezető arról is beszélt lapunknak: polgármesterként és a Brettyó egyik ingatlanának tulajdonosaként duplán is boldog lenne, ám egyet kell hogy értsen azokkal (így például Bóka Istvánnal, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökével), akik szerint csekély a realitása a látványos elképzelés megvalósulásának és elsősorban az anyagiak miatt. – A 700 milliárd forint elképzelhetetlenül nagy összeg, gondoljunk bele: a Balaton-fejlesztésre 2020-ig szánt 300 milliárd forintos keret is kevesebb, mint a fele ennek. Emlékezhetünk, hogy 2007-ben az SCD százmilliárdos tervekkel állt elő, amiből Zamárdira 11 millió jutott volna; a három kempingünket fejlesztették volna, egyebek között szálloda és delfinárium építésével. Jól tudjuk azonban, mit lett a vége annak is...

Csákovics szerint ha csekély is az esély, szívesen fogadják a hasonló érdeklődéseket és támogatásukról biztosítják, hátha egyszer egy elképzelésből nem csak buborék marad – utalt a zamárdi polgármester a gigaprojekt egyik közkeletű elnevezésére. Azt azonban nehezen tudja elképzelni, hogy ma bárkik ekkora összeget fektessenek turisztikai célú beruházásba.

– A Brettyó esetében annak volna realitása, amit néhány hónappal ezelőtt ismertettünk az eredetileg idegenforgalmi célú hasznosításra szánt terület váratlan Natura-védelem alá vonásával hoppon maradt tulajdonosokkal – vélekedett Csákovics Gyula. – Készek a tervei a terület természetközeli turisztikai hasznosításának. A legtisztább az volna, ha az állam korrekt áron megvásárolná az ingatlanokat. A buborék-gigaprojekt zamárdi megvalósítását külön nehezíti a Natura 2000-es oltalom és a nádasvédettség. A Fekete Istvánról elnevezett mintaprogram keretében uniós támogatással megálmodott ökopark, a vizes élőhelyek rehabilitációja ellenben az említett korlátozásokkal együtt is lehetséges volna. (Forrás: sonline.hu - Fónai Imre)

2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum