Balaton - Dél címoldal
2016-12-05

Téli Balaton projekt

A Bahart is és a borászokat, vendéglátósokat tömörítő Balatoni Kör is gondolt azonban egy merészet és lám, belecsapott a „téli Balaton” projektbe. Mikulás-hajó futott ki a Balaton vizére a siófoki kikötőből, a Balatoni Kör ezzel egy időben borkarácsonyfát állított és téli szezonnyitót szervezett a balatonlellei Yacht Klubban épült jégpályán. Annak jegyében, hogy a balatoni turisztikai szakemberek már régóta nem a szezon meghosszabbításáról beszélnek (elvégre 24 fokos Balatont hiába is akarnának garantálni szeptember végén), hanem a magyar tenger új szezonjairól, legfőképpen a tavaszi és az őszi Balaton-régió népszerűsítéséről. A Bahart is és a borászokat, vendéglátósokat tömörítő Balatoni Kör is gondolt azonban egy merészet és lám, belecsapott a „téli Balaton” projektbe. Ami biztos: a Mikulás-hajóra minden jegy elkelt.

A Balaton vize mintha egyre ritkábban fagyna be az elmúlt évek telein (globális felmelegedés?), arra aligha lehet alapozni, nincs tehát ellentmondás abban, hogy jégpályát nyitnak a víz mellett. Balatonlellén ez konkrétan meg is valósult, Siófokon egyelőre a Fő téren állítottak föl műjégpályát, aminek akár a strandon is helye lehetne, amúgy vendégcsalogatóul, természetesen nyitott formában, villanyvilágítással, forralt borral...

Mindegyik törekvés dicséretes, a már több éve zajló őszi, tavaszi Nyitott Balaton is, még akkor is, ha voltaképpen csupán ügyes marketing, de ki állítaná, hogy nincs szüksége erre szeretett, óvott Balatonunknak. Amint nyilván az is gesztusértékű volna, ha a kormány Európában elsőként a Balatont nyilvánítaná önálló jogalanynak természetes ökoszisztémaként, ahogyan azt a Balatoni Kör kezdeményezte a Budapesten zajlott Víz Világtalálkozó apropóján. A balatoni turizmusban érdekeltek (márpedig ki nem az a tó partján?) azonban ennél is jobban várják a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülését, melyen amolyan Mikulás-, vagy ha úgy tetszik, karácsonyi ajándékként a jól értesültek bejelentésre számítanak az eredetileg 300 milliárd forintosra tervezett balatoni fejlesztési keret sorsáról.

(Forrás: sonline.hu - Forrai Imre)
2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum