Balaton - Dél címoldal
2013-01-15

Gyilkos a házban: a spórolás behívja, a pénztelenség kísérti

Az elvárható biztonségi szabályokat sem tartjuk már be fűtésrendszereink környékén, a rohamos elszegényedés a magyarázat. Kaposfüreden csaknem családi tragédia lett a szén-monoxid mérgezésből.

Egy öt tagú kaposfüredi családot szén-monoxid mérgezés gyanújával szállítottak a kaposvári kórházba. Hasonló eset miatt megyénkben a mostani fűtési szezonban hétfőig hatszor kérték a tűzoltók segítségét. A kényszerű takarékosság, a lakosság rohamos elszegényedésével magyarázható, hogy somogyi családok sokasága az elvárható biztonsági szabályokat sem tartja be. Pedig a szén-monoxid bárhol, bármikor tragédiát okozhat.

– Nem láttam légbeeresztőt a kaposfüredi ház nyílászáróinál – mondta a hétfői helyszíni vizsgálat után Keresztúri János, a Kapos Kéményseprő Kft. ügyvezető igazgatója. – Fokozott légzárású volt a lakás vagyis nemrég építhették be az új műanyag ajtókat, ablakokat, ám épp a szellőző berendezés hiánya idézhette elő a problémát. Szerencse, hogy meglehetősen tágas volt az épület belülről, s mivel a család éjjel ért haza, nem tartózkodtak huzamos időn át a lakásban. Életet menthet a légbevezető, mely utólag beszerelve nagyjából 15-20 ezer forintba kerül. Csakhogy egy sor biztonsági berendezéshez hasonlóan ezekből is alig fogy. Az általános ok: nemtörődömség, kényszerű takarékosság. – Hiába vannak szakmai ajánlások és különféle javaslatok, ha nincs pénze az embereknek – hangsúlyozta a kaposvári Egerszegi Miklós, aki kéményépítéssel és béleléssel foglalkozik. – A 80 ezer forint körüli kereset nagy részét elviszi a fűtésszámla és az étkezés, így a legalapvetőbb kiadásokra nem jut egy fillér sem. A mostani fűtési szezon egyébként olyan, mintha el sem kezdődött volna. Alig van megrendelés, áll a piac. 

Becslések szerint a somogyi kémények 20-25 százaléka lehet rossz állapotban. Ez a helyzet valószínűleg tartós marad, dacára annak, hogy januártól a szolgáltatónak jelentenie kell a katasztrófavédelmi igazgatóságra, ha a alkalmazottjukat nem engedik be a lakásokba. Lapunknak az egyik cég munkatársa azt mondta: kollégái tudják, hogy melyik házban számítanak nem kívánatos személynek. A lakók a függöny mögül leskelődnek, s addig inkább meg se moccannak a lakásban, amíg a razziaveszély nem ér véget. 

Bodrog Gábortól, Simonfa polgármesterétől tudjuk: náluk is ismerős a probléma, egy-két család időről-időre megtagadja az együttműködést a szolgáltatóval, s így elmarad a kéményvizsgálat. Pedig – legalábbis első hallásra – nem tűnik túlzónak az ellenőrzés díja: ez legutóbb 940 forint volt. – A szén-monoxid mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán vagy gáz vízmelegítő okoz – sorolta érdeklődésünkre Gaál Attila megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – A szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb. Nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. 

Szakértők hangoztatják: a baj könnyen kivédhető, a szén-monoxid koncentráció emelkedését speciális érzékelő jelzi. Hatékony, persze a magunk és családunk biztonságát meg kell fizetni. Keresztúri János szerint a riasztó – kiviteltől, minőségtől függően – 5-30 ezer forintba kerül. A drágább berendezést a családok zöme eleve nem engedheti meg magának, egyes olcsóbb műszereknél viszont fennáll a veszély, hogy amint lemerül az elem, ok nélkül beriaszt az érzékelő. – Lehetnek olyan családok, ahol a három-négy havonta esedékes elemcsere is gondot okoz – így a szakember. – Bár nem ártana elgondolkodni azon, hogy bármikor megtörténhet a baj. Szenteste az egyik kaposvári lakásban okozott veszélyes helyzetet a szén-monoxid mérgezés: egy fiatal nő elájult, életét a tűzoltók mentették meg. Ifj. Tóth Mihály, a kaposvári Alfa-Tóth Kft. kereskedelmi vezetője amondó: komplexen érdemes vizsgálni a kérdést. Tehát minden téren szükséges megtenni azokat a lépéseket, amelyek biztonságunkat szavatolják. A sűrűn emlegetett légbevezető kapcsán azt javasolta: a piacon olcsóbb fajtákat is forgalmaznak, ám kifizetődő a valamivel drágább, de minősített terméket megvásárolni. 

Farkas József, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója szerint sokan az életükkel játszanak. – Repedt kémények, a kéményhez túlságosan közel elhelyezett fagerenda, törött kéményajtók, elmaradt füstcsőtisztítás – sorolt néhány visszatérő hibát a szakember. – S akkor még nem említettük a háztartásban használt fűtőberendezések problémáit. Lényeges lenne tudomásul venni: a spórolás könnyen bajt okozhat. Közös felelősség, hogy az életveszélyes helyzetet megelőzzük.
2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum