Balaton - Dél címoldal

Balatonszárszó

Címere álló, egyenes vonalú címerpajzs, mely kissé hegyes pajzstalpban végződik.

A pajzs felső részén sötétkék alapon három hullámos ezüstszínű pólya, közepén az arany, sugárzó napkoronggal. A pajzs alsó részén a fent említett motívum, aranyszínű szőlőtőke - szőlőfürttel és két szőlőlevéllel - látható. A címerpajzs orom részén koronás sisakrostélyt helyeztek el fehér, sárga, vörös és kék színekkel. A bal oldali címerlevél - inda sárga-vörös színű, a jobb oldali fehér-kék színű.

A címerben található fehér szín Balatonszárszó községet, a vörös-kék szín pedig Somogy megyét szimbolizálja.

Az arany szőlőtőke a mezőgazdasági, a három ezüstpólya a napkoronggal az üdülőhelyi, idegenforgalmi jellegre utal.


Köszöntő

Balatonszárszó - Somogy megyében a Balaton déli partján elhelyezkedő - 2170 lakosú település.
A Külső-Somogyi dombság ölelte völgyben fekszik. Neve is erre utal, szárazaszó, szárazvölgy.
 
Szent László királyunk 1082-ben kelt oklevelében említi először nevét Zarosozow alakban.
 
A közelmúltban történt régészeti feltárások szerint a nagyközség területe és közvetlen környéke már i.e. 2100. táján lakott hely volt. A rómaiak jelenlétére utalnak a III-IV. századból származó csont és cserép maradványok.

Településünk a középkorban templomos hely volt, 1233-ban említik kápolnáját, melyet Bertalan veszprémi püspök építtetett. A település a középkori falvakhoz hasonlóan változtatta a helyét, az 1745-ös egyházlátogatási jegyzőkönyv már a mai helyét említi.

Balatonszárszó neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum. Ortutay Tamás szobrászművész által készített emlékmű is őrzi a költő-óriás emlékét.
Balatonszárszó kulturális rendezvényeivel - az április 11-i költészet napi rendezvényen túl is - megemlékezik a költőről.
A településen évente rendszeresen visszatérő műsoros események a május 1-i majális, június elején rendezendő szezonnyitó, a július 27-i, augusztus 20-át megelőző "Szárszói Kulturális Napok."
 
A szárszói református templom méltó helyszíne a nyári zenei esték című programjainak is.

 

Múlt

Balatonszárszó nevét elsőként egy 1082-ből való középkori oklevél említi. A Szárazaszó ( száraz völgy ) névváltozat után a XIX századi térképeken már mindenütt Szárszó elnevezés szerepel, melyet 1922-ben toldottak meg a Balaton előtaggal.
A településen található legrégebbi régészeti leletanyag az újkőkor vagy neolitikum (Kr. E. 5500-3000) emberének ittlétét igazolja.
Ettől kezdve valamennyi korból található több-kevesebb régészeti emlék.
Balatonszárszó múltjának megismerésében nagy jelentőséggel bír a 2001. év, amikor az M7 autópálya építésének kapcsán sor került a tervezett nyomvonal régészeti feltárására. Az ásatás során felszínre kerültek a török kori falu emlékei és a település XIII. sz.-ban épült és a XVIII. század végéig álló templomának alapfalai, illetve a templomban és annak közelében temetettek középkori mércével mérve gazdag sírjai, az un. Kiserdei dűlőben. A régi faluba vezető útvonalat emlékpark jelzi.
Településünk legjelentősebb történelmi eseménye az 1943-as Magyar Élet konferencia néven ismerté vált népi írók tanácskozása, a Soli Deo Gloria szövetség és Püski Sándor közös rendezésében.

Csukás István 1980-as évek végén vásárolt telket, amire nyaralóját építette, ahol azóta több mesefigura képe született meg.

 

Jelen

Balatonszárszó hosszú évek tudatos, tervszerű fejlesztése révén érte el mai fejlettségi szintjét.
A település ma rendelkezik mindazon infrastrukturális fejlettséggel, amely ma egy üdülő-települési Nagyközségtől, "kisvárostól" elvárható.
Korszerű a kommunális (ivóvíz, gáz, szennyvízcsatorna, energia, úthálózat) infrastruktúrája.
Ugyancsak jó színvonalú a kereskedelem, vendéglátás, személyi szolgáltatási ellátottsága.

Ma Balatonszárszó 3000 lakó, üdülőingatlana a nyári főszezonban 15.000 fő elszállásolását, ellátását biztosítja, de az infrastruktúra 20.000 fő színvonalas fogadását tudja biztosítani. Stabil a település Önkormányzata, vezető Képviselő-testülete, stabil a gazdálkodása.
A település tiszta, rendezett zöldövezettel körülvett és kialakított faluképet nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak.


Jövő

Balatonszárszó óriási fejlődési lehetőségek előtt áll. A település elhelyezkedése, Budapesthez való közelsége - vasút, M7-es autópályán történő megközelítése - a falu kiterjedt belterülete, hosszan elnyúló Balaton-parti szakasza további fejlesztési távlatot ad számunkra.
Mintegy 250-300 lakó-üdülőtelek kialakításra van lehetőség.
Minőségi turizmusba való áttéréshez: vitorlás kikötő, szálloda, panzió építhető, kialakítható.
Úgy ítéljük meg érdemes nálunk beruházni, fejleszteni.

Dorogi Sándor János Polgármester

Címe: Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
8624 Balatonszárszó, Hősök tere 1.
Telefon: 84/362-501; Fax: 84/362-901

E-mail: balatonszarszo@dravanet.hu

 

2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum