Balaton - Dél címoldal

Fonyód

Címere álló, csücskös talpú pajzs; kék mezeje a pajzstalpban négy, fekete, homorúan fodros vonallal (lineae striatae) vágott hullámokat utánozva, melyek felett magasan palánkolt, kétárbocú, ezüstvitorlás csónak (dereglye) halad balra, árbocain egy-egy háromszögű keresztvitorla dagad.

A hajóábrázolás hangsúlyozza, hogy Fonyód közlekedési csomópont: az északi partra ősidők óta átkelőhely volt, a 16. századtól ez már rendszeressé vált. A hajó emlékeztet arra is, hogy a település messziről jött (dél-erdélyi és lengyel) menekülteknek is otthont adott. A négy sorban futó fodrok felhívják a figyelmet a település óriási látogatottságára.

A címer alapszíne kék, a Balaton vizét és a fölé boruló tiszta égboltot idézi, kifejezi a természeti táj szépségeit, a város üdülő, nyaraló, fürdőhely jellegét, a remek kilátást, amely a Balaton-felvidék hegyeire (Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc stb.) nyílik. Kiemeli kikötője fontosságát, jelentős halászatát, kedvelt horgászatát, pezsgő vízi életét, utal kiváló ásványvizére és a szomszédságában (Csisztapusztán) működő gyógyfürdőre is.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, feketével rovátkolt bélésű, felcsapott rostélyú, arany harci sisak helyezkedik el, rajta jobb karmával a rostélyba kapaszkodó, jobbra néző, kiterjesztett szárnyú arany sas áll.

A foszlányok növényi ornamentikát (akantusz-leveleket) mintázva omlanak alá: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

A sisakdíszként álló sas megjeleníti, hogy hajdan a Nagyberekből kiemelkedő sziget ősidők óta lakott volt. A sisak szimbolizálja a lovagkirályt, Szent Lászlót, aki először foglaltatta írásba Fonyód nevét. A foszlányok dús szövevénye a város nevének a "fon" igére való visszavezethetőségét szemlélteti, de bemutatja a Nagyberek és a Fonyódi-hegy buján termő flóráját, nagyszerű tölgyesét és a kiemelkedő szőlő- és borkultúrát is.

Fekvése:

A Balaton déli partján, a Nagy-berek mellett fekszik. A Sipos-hegyről és a Vár-hegyről gyönyörű panoráma nyílik. Évente több százezer ember hajózik át innen a túlsó partra. A kikötő bejáratánál kezdődik a Balatonban élő több mint 40 halfajtára vadászó horgászok szigete. Közel esik Fonyód-Alsóbélatelephez.

Története:

Fonyód a III. katonai felmérés idején - 1880

A Balatonból kiemelkedő vulkanikus eredetű hegyeit már az őskori népek lakták. Aztán a rómaiak, majd a népvándorlás korának különböző törzsei. Az elmúlt évezredek alatt sokszor vált lakatlanná, majd népesült be újra.

A településről az első írásos említés László király összeíró levelében Funoldi néven, 1082-ben kelt. A középkorban zsombékos, nádas, sásos mocsár közepén álló vára, élén a törökverő palonai Magyar Bálint kapitánnyal messze földön híres sasfészek volt. A törökkel vívott másfél évszázados harcokban a település teljesen elpusztult, lakatlan vidékké vált. Az élet a 18.század második felében kezdett visszatérni. A fejlődést ösztönözte az 1861-ben megépült déli (Buda-Nagykanizsa) vasút. 1896-ban megépült a vasút Kaposvár felé is.

1905-ben vált önálló kisközséggé, majd 1928-ban nagyközséggé. 1989-ben nyerte el a városi rangot.

Kulturális élet 

Mátyás Király Gimnázium 

Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola Makovecz Imre által tervezett felújított épülete a magyar népi építészetet és a korszerű műszaki megoldásokat eredeti módon ötvözi. Tágas aulája nemcsak az oktatást szolgálja, hanem színtere a város művészeti, kulturális életének is.

A gimnázium 25 éve nyújt otthont a Fonyódi Helikon költőtalálkozónak, amelyen a kortárs hazai és a határokon túli magyar irodalom legismertebb szerzői találkozhatnak egymással és olvasóikkal.

Villa Galéria 

A kikötőtől nem messze található, helyileg védett épületben. A Fonyódon élő és alkotó művészeken kívül számos az élvonalba tartozó képzőművész munkája kap benne helyet. 1986-ban Nyári Galéria néven nyílt meg.

Mini Galéria 

A művelődési házon belül látogatható. A Mini Galéria a helyi, megyei alkotók bemutatkozására ad lehetőséget. A kiállítások iránti nagy érdeklődést elősegíti a változatosság, amelyet a különböző technikák és stílusok havonkénti cseréje jelent.

Eötvös Károly Városi Könyvtár 

A Balaton déli partjának második legnagyobb közművelődési könyvtára, több mint 50 ezer kötet könyvvel várja a látogatókat. Százféle újság, videokazetták, internetezési lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtárról bővebben:

Fonyódi Múzeum 

Helyi, megyei és országos összefogás eredményeképpen sikerült egy 100 éves villaépületet újjávarázsolni, s Bélatelepen a Bartók Béla út 3. sz. alatt kapott helyet a Fonyódi Múzeum a régi mozi épületében, ahol az állandó helytörténeti és néprajzi anyag mellett a Balaton állat- és növényvilágával, a természetvédelem fontosságával ismerkedhetnek a látogatók. Mindemellett időszaki kiállításokkal is várják az érdeklődőket.

Fesztiválok 

A Fonyódi Nyári Fesztivált hagyományteremtő jelleggel hívták életre. A fenti időre esik a fonyódi vár egykori védőinek tiszteletére tartott megemlékezés, amelyen korhű jelmezbe öltözött lovasok, íjászok tartanak bemutatót a feltárt és helyreállított Fácános Palánkvárnál. A városban régi hagyománya van a Szent István-napi rendezvényeknek, amelyek minden évben augusztus 20-án kerülnek lebonyolításra. Az igen sok érdeklődőt vonzó eseményen helyet kap a népviseletbe öltözött táncosok, lovasok felvonulása, és egy rövid, ökumenikus istentisztelettel egybekötve az új kenyér megáldása.
2024. május 25. Orbán
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Webdesign
ÁSZF | Impresszum