Balaton - Dél címoldal
2013-05-08

Nagy a felháborodás: főidény előtti sarc a vasúton?

Nagy felháborodás kísérte a gyorsvonati pótjegy bevezetését a vasúton. Sokan burkolt áremelésnek, a főidény előtti újabb sarcnak tartják a díjat, melyet a megszorítások terheit nyögő lakosság fizethet.

A gyorsvonati pótjegy ára 100 kilométerig 150 forint, ennél nagyobb távolság esetén 20 kilométerenként emelkedik a fizetendő összeg. Ötszáz kilométer felett már egységes a gyorsvonati pótjegy ára. Brolly Péter, a kaposvári Verebélyi László vasúttörténeti egyesület titkára szerint érthető a felháborodás: senki nem örül annak, ha többet kell fizetni. 

– Azért kérnek pénzt, mert esetenként nem lehet lehúzni az ablakot a fülkében vagy nem működik a légkondi, esetleg nem megfelelő az utastér vagy az illemhely tisztasága? – fakadt ki Kemenczei Róbert, a civil szervezet elnöke. Szerinte manapság is sok 30-40 év körüli vasúti kocsi vesz részt a napi forgalomban és az utasokra korántsem várnak mindig és mindenhol ideális körülmények. Ráadásul fura, hogy olyan helyeken – így Somogyban is – pluszdíjat számít fel a MÁV, noha közismerten több kistérségben lassan vánszorognak a szerelvények. 

– A dél-dunántúli régióban számos esetben, attól függetlenül, hogy gyors- vagy sebesvonaton közlekednek az utasok, továbbra sem, tehát május 15-e után sem kell majd megváltani a gyorsvonati pótjegyet – közölte kérdésünkre Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője. – Ennek oka, hogy azok a gyors- és sebesvonatok nem kerültek be a gyorsvonati felár kiterjesztésébe, amelyeket döntő részben a regionális forgalomban utazók vesznek igénybe és akik más, nem feláras vonatot például egy személyvonatot vagy helyközi autóbuszt sem tudnának az adott viszonylaton választani. 

Megtudtuk: a Pécs-Pusztaszabolcs (Budapest) 40-es vonalon lesznek gyorsvonati pótjegykötelesek az érintett szerelvények, illetve a Kaposvár-Fonyód 36-os számú vonal gyors- és sebesvonataira szükséges majd a gyorsvonati pótjegy megváltása. A siófoki vasútvonalon nincs feláras vonat, ott mindegyik személyvonat, a dél-balatoni vasútvonalon pedig lesz pótjegyköteles is és mentes is, így érdemes érdeklődni a pénztárostól a jegyváltáskor.

Novák Ferenc, a Békéltető Testület megyei elnöke azt mondta: központilag állapították meg a gyorsvonati pótjegyet, melyet ki kell fizetni. Ha valaki mégsem akarja, akkor olyan járatra száll, amelyre nem vonatkozik az előírás. Megtudtuk: a gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhat – többek közt – a nemzetközi menetjeggyel-, illetve a FIP (nemzetközi menetkedvezményi egyezség) okmánnyal rendelkező utas, a havi vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel rendelkező utas, az egy- és kétszámjeggyel kezdődő sorszámú vasúti utazási igazolvánnyal és az „A” és „B” sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező utas, a három éven aluli gyermek, ha külön ülőhelyet nem foglal el, a hadirokkantak utazási kedvezményére jogosult, az országgyűlési és európai parlamenti képviselő, amennyiben rendelkezik a MÁV-Start által kibocsátott, érvényes országgyűlési képviselői éves bérlettel.


forrás : ( Sonline )

2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum