Balaton - Dél címoldal
2013-07-30

Trabisárga Trabi és sörízű szamóca, így üdültünk mi

Egykor trabantsárga, mára megkopott Trabi, viharvert vitorlás, zenés sétahajóra hívogató plakát és a Nagy hohoho horgász – Így üdültünk mi kiállítás a siófoki szabadtérin.

Zalatnay, Komár, Korda, Payer András, az Apostol, Kati és a Kerek Perec – aki számított, fellépett a hajón, a plakát 1983-as és azt is leolvassuk róla, hogy „minden páros napon BRG MK 27-es magnót sorsolunk ki.” Akinek fogalma sincsen róla, hogyan is nézett ki ez az ősmagnetofon (egyáltalán, mi fán terem a magnó), annak csupa rácsodálkozás, mindenki másnak merő nosztalgia az önmagában is legendás siófoki szabadtéri színpadon egész nyáron látható kiállítás. Melyet Sajdik Ferenc karikaturista-grafikus rajzai dobnak föl (idén kapott Kossuth-díjat), nála egy rajzon megfér Mary Poppins, Münchausen, Piroska, a Csizmás Kandúr, Nils Holgersson, Pom-pom, no meg a Nagy hohoho horgász, egy másikon Bartók, Vasarely, Chaplin, Chagall és Einstein, „szép volt, fiúk!” köszönettel. 

Két figura alig bír el egy nagyollót, egy, a balatoni kompról lelógó autót kellene vele kettényisszantani, mert annak már csak a fele fér fel – ez a karikatúra sem mostanában készülhetett, állapítjuk meg. Az a rajza azonban kortalan (értsd: minden korban egyformán elképzelhetetlen), amelyiken bodza, málna, csipke, meg sörízű szamóca a sztár és „Bodzában az igazság!” a felirat.

Könnyebb elhelyezni a múltban a megfakult színes fotót, mely a „Napsugár Camping és Motel” bejáratát ábrázolja, előtte D-s rendszámú Mercik sorakoznak, odabent sátor sátrat, vagy lakókocsit ér. Pege Aladár se mostanában nagybőgőzte körbe a magyar tengert, anno nagy népszerűségek örvendett ez a műfaj is, de lám, mára múzeumi tárgy lett a szabadtéri színpad legmagasabb pontjára állított trabantsárga Trabi is, rendszáma SF 20-13. Mellette egy ütött-kopott kék csónak, tele megszáradt falevéllel (az is a nyolcvanas évek emléke lehet?), viharvert vitorlavászonnal. Vajon miért kellett kapálniuk a széplaki újságíróüdülőben nyaralóknak? – tesszük fel a kérdést magunkban, egy Isaszegre címzett üdvözlőlapon ugyanis ezt olvassuk: „Sokat kapálunk és jól felsültem, Csöpi.” Jutka ugyancsak Széplakról arról értesíti szeretteit, hogy „Az idő remek, remélem csokibarnára sülve megyek haza.” Emmi pedig arra inti siófoki nyaralásáról az otthon maradottakat: „Ügyesen intézzétek dolgaitokat, mind a két zárral zárjatok!” 

Hableány, Délibáb, Tünde bár, Matróz, Motel, Touring Hotel, Vénusz, Napfény – siófoki szórakozó- és szálláshelyek egy turistatérképen, egynémelyik még ma is áll, sőt, vendéget fogad, a Touringból például az épület tetejére egy utólag odabiggyesztett s betűvel lett mára hostel. Így (is) változik a világ, merengünk jót a kiállítás gondozását „ingyen, bérmentve” elvállaló helyi Nők Együtt Egyesület aktivistáival. De vajon miért kapált Csöpi az újságíró üdülőben?


forrás : ( Sonline )

2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum