Balaton - Dél címoldal
2013-08-14

Nemzetközi komolyzenei sztárparádé Kaposváron

KAPOSVÁR | Augusztusban Kaposvár Magyarország kulturális fővárosa – mondta a IV. Kaposfest megnyitóján Szita Károly, Kaposvár polgármestere –, s ez a minősítés a közönségtől származik. S hogy ez így lehet, köszönet Kokas Katalinnak, aki öt éve rábeszélt, csináljunk valami világhírűt.

Ez a legérdekesebb fesztivál, amit valaha láttam, nem csak Magyarországon, de egész Európában is – írta korábbi kritikájában a Reuters hírügynökség a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválról, vagyis a Kaposfestről, mely Bach 6. (B-dúr) brandenburgi versenyével immáron negyedik alkalommal kezdődött meg kedden este a Szivárvány Kultúrpalotában. 

Nem kevesen akadtak, akik elvetéltnek, de legalábbis vakmerőnek tartották az ötletgazda Kokas Katalin ideáját, mármint, hogy egy vidéki kisvárosba csábítja a komolyzene világszerte megsüvegelt nagyjait, akik aztán hangzatos sikert aratnak, ám az elmúlt három esztendő bebizonyította, nemhogy életképes, hanem kifejezetten visszhangos ovációra alkalmas rendezvény született. Ahogyan a Fidelio szakmai portál írta: a Kaposfest koncertjeiről lassan kritikát alig, legfeljebb laudációt lehet írni...

agusztusban Kaposvár Magyarország kulturális Fővárosa 


Az idén ismét nemzetközi sztárparádét hallhat a nagyérdemű. Több mint tíz országból érkeznek művészek Kaposvárra, fellép többek között az orosz hegedűművész, Alina Ibragimova, hangszer- és honfitársa, Borisz Brovcin, a szintén hegedűs norvég Vilde Frang, a német csellista, Nicolas Altstädt, az argentin zongorista, José Gallardo, az angol brácsás, Max Baillie, vagy a világhírű magyar zenészek közül a 80. születésnapját múlt vasárnap ünneplő zongorista Vásáry Tamás, a brácsás Bársony Péter, vagy éppen a jazz zongorista Szakcsi Lakatos Béla

A délelőtti és esti koncertek mellett a szokásoknak megfelelően megannyi kísérőprogram is várja a komolyzene rajongóit, akik Szász Endre- és Rippl-Rónai-kiállítást tekinthetnek meg – a tíz éve augusztus 18-án elhunyt várdai festőművész kúriája is kinyitja a kapuit a vendégek előtt –, a kulináris élvezetekről pedig Segal Viktor mesterszakács Rossini-receptekből készült ételei gondoskodnak. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozzák a komolyzenét, így létrehozták a fesztiválpárnát, melynek tulajdonosai – mindössze egyetlen belépő áráért – az összes koncertre ellátogathatnak, ráadásul oda ülhetnek, ahová akarnak, akár a színpadra is.

Lehet, másutt nem is jut majd hely számukra, hiszen a Kaposfest az elmúlt években is több mint tízezer látogatót vonzott. Ahogyan az egyik színházi és komolyzenei portál írta: Néhány perccel a kezdés előtt már minden helyet elfoglaltak, ahol csak ülni lehetett. A pótszékeken, fél vállal a falnak dőlve, végig a lépcsőkön párnákon, de még a színpadon is két sorban. 

Vélhetően ez idén sem lesz másképp. A nyitókoncerten például csak a csilláron nem lógtak...


forrás : ( Sonline )

2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum