Balaton - Dél címoldal
2013-10-22

Egy forintos árzuhanás: ráfizethet, ha nincs résen a patikában

Összesen 686 készítmény ára csökkent e hónaptól, átlagosan 13,5 százalékkal. E statisztika mögött persze akadnak érdekességek.

Hétszáz gyógyszer ára csökkent, hatszázé drágább lett októbertől – ilyen híreket (vagy a hírek egy részét, forrástól függően) gyakran olvasni mostanában. A két évvel ezelőtt bevezetett vaklicit miatt lehetséges, hogy egy patikaszer olcsóbb lesz, míg a másik drágul, a harmadik ára nem mozdul, a negyedik pedig megszűnik létezni. Félévente nyilatkoznak a gyártók arról, mennyiért kívánják adni egyes portékáikat, és a kialakult sorrend alapján részesülnek az OEP-támogatásból. Bonyolult és összetett üzleti döntési folyamat ez, de a rendszerszintű végeredmény egyszerű: a gyógyszerre fordított lakossági költés kevesebb lesz. A szaktárca a 2012-es évről 7,5 milliárdos csökkenést mutatott ki. 

A betegérzés azonban rendkívül szubjektív. Krónikus szív- és érrendszeri betegsége miatt számos gyógyszert szedő kaposvári nyugdíjas olvasónk például októberben éppen 700 forinttal fizetett többet ugyanazokért a patikaszerekért, mint szeptemberben. Neki a vaklicit tehát nagyon is látható áremelkedést hozott. Gara István kamarai megyei elnök szerint ez így nem igaz: a beteg 95 százalékos eséllyel találhat olcsóbb helyettesítő szereket. Csak kérdezze meg a gyógyszerészét. Vagy ha benne nem bízik, a kezelőorvosát. 

Altatók, nyugtatók, savlekötők, fekély és csontbetegségek elleni gyógyszerek, antidepresszáns készítmények, egyes asztma és epilepszia elleni szerek – mindezekért kevesebbet kell fizetni októbertől. Összesen 686 készítmény ára csökkent, átlagosan 13,5 százalékkal. E statisztika mögött persze akadnak érdekességek. Van olyan hatóanyag, aminek 1, azaz egy forinttal csökkent a bruttó fogyasztói ára (finasterid, 2330 forintról 2329 lett.) Az összképet ez a mérséklődés nyilván kevésbé rázza meg. Szintén érdekesség az ibandronsav 94 ezer 289 forintos ára, ami 50 százalékos csökkenés után 47 ezer 628 forintban állt meg; nagy (és nyilván laikus) kérdés, ha ennyiért megéri piacon tartani ezt a nyilván nem túl gyakori készítményt, akkor a csaknem százezres árat mi tartotta olyan magasságban? Az átlaghoz a 70 százalékos térítésidíj-csökkentés is hozzátartozik: két montelukast-hatóanyagú gyógyszerért is ennyivel kevesebbet kell fizetni e hónaptól. (Gyógyszerneveket szándékosan nem írtunk, hiszen ezek a termékek is egy versenyző piacon szerepelnek.) 

Gara István nagyatádi patikus, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi szervezetének elnöke szerint fontos tisztázni a félreértéseket. A vaklicit szerinte a betegeket segíti, hiszen a generikus (helyettesítő) szerekkel mindenképpen pénzüknél lehetnek, és a legtöbb esetben olcsóbban jönnek ki. A patikusok, ha a beteg kéri, fel is ajánlják az azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítményeket. 

A kamara országos elnöke, Hankó Zoltán nemrégiben felvetette azt is, hogy vény nélkül kiváltható készítmények egységárasak legyenek. Ez Gara István szerint egyelőre egy szakmai vitára alkalmas elképzelés, ami ráadásul jelenleg nem is találkozik a szaktárca törekvéseivel: nincs napirenden ez a kérdés. Azt mindenképpen látni kell azonban a somogyi kamarai elnök szerint, hogy a kis patikák láthatják kárát a magyar fogyasztói árérzékenységnek.

– Kis túlzással képesek vagyunk akár több száz forintokat is utazásra költeni ennél jóval kevesebb árelőnyért! – mondta Gara István. – Ez elképesztő! Nem csak pénzügyileg lehetetlen, de a piacot is rossz irányban rendezi át. A multinacionális áruházak nagy tömegű árukészletének olcsósága nyomán, ez ismert, megszűntek a kis boltok vidéken. A kis patikákra is ez vár, ha a vásárlók pár forintos árnyereség miatt a városban vesznek meg mindent. A vidék így ellátatlan marad. A kisebb forgalmú patikák magasabb áron kapják a gyártóktól az árut, így már csak emiatt is drágábbak. A gyógyszerárcsökkenések mintegy 28 milliárdos megtakarítást hoztak tavaly az államnak: ennyivel kevesebb OEP-támogatást kellett kifizetni. 

Helyettesítő-hatás 

Egy új gyógyszert 20-25 évig véd szabadalom. Ennek letelte után gyártható azonos hatóanyag tartalmú termék. A generikus gyógyszerek pontos másai eredeti társaiknak, de a hatékonyabb technológiának és az alacsonyabb fejlesztési költségeknek köszönhetően sokkal olcsóbbak. A szakirodalom szerint igen ritkán fordul elő, hogy a generikum hatásossága eltér az originális szerétől, csak bizonyos betegségeknél tapasztalnak – jobbára pszichés hátterű – problémákat. A betegre ilyenkor pusztán a gyógyszerváltás ténye miatt más hatással van az adott szer. A placebo-hatáson kívül más tényezők is szerepet játszhatnak: a gyártás során felhasznált segédanyag is eltérhet, ami szintúgy befolyásolhatja a hatást.


forrás : ( Sonline )

2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum