Balaton - Dél címoldal
2013-11-08

Méretszigor a törvényben, visszasírják a balatoni horgászrendet?

Jövőre sem, így már negyedik éve nem emeli a területi horgászengedélyek árát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – hangzott el a társaság siófoki sajtótájékoztatóján. Az indoklás már kevésbé szívderítő a pecások (a tavalyi összesítés szerint 40 ezren horgásztak a Balatonon, ezek között persze akadt egynapos pecás és olyan is, aki nem kevesebb, mint 315 napon át hódolt szenvedélyének) számára.

Füstös Gábor vezérigazgató úgy fogalmazott: vissza fogják sírni a tavaly év elején bevezetett „szigorú” balatoni horgászrendet. – A nemrég óta hatályos halgazdálkodási törvény megjelenés előtt álló és várhatóan november 15-től érvényes végrehajtási utasításának tervezete szerint az új, ráadásul törvényerejű szabályozás még a balatoni horgászrendnél is szigorúbb lesz – így Füstös. – Az egyik döntő érv éppen ez volt, amikor úgy döntöttünk: országosan egyedülálló módon már negyedik éve változatlanul hagyjuk a horgászengedélyek árát. Attól tartunk ugyanis, hogy az életbe lépő korlátozások eleve vissza fogják vetni az értékesítést, s ha még árat is emelnénk, akkor a csökkenés már a társaság gazdálkodását is veszélybe sodorhatná. 

A tavaly év eleje óta hatályos balatoni horgászrend nem horgászjóléti rendelkezés, hanem a hal, a Balaton érdekvédelmét helyezi előtérbe – Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója minősítette így a számos pecás szerint igen szigorú helyi szabályozást. Ehhez képest várható, hogy néhány ponton ennél is lényegesen szigorúbban szabályozza a horgászatot az új halgazdálkodási törvény megjelenés előtt álló végrehajtási utasítása. A zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére azt mondta a csütörtöki siófoki sajtótájékoztatón: nem tudják, hogy az internetes csatornákon keringő többféle tervezethez képest mi az, ami végül bele is kerül a végleges változatba, így a véleményalkotással megvárnák a megjelenését. 

Ilyen szigorítás lehet például, hogy alsó és felső méretkorlátozása is lesz a halfogásnak, azaz a kisebb és nagyobb példányokat vissza kell dobni. Ez – így Füstös – sértené a nagy természetes vizek, így a Balaton ökológiai egyensúlyát is, ezért szakmailag nem értenek vele egyet. Vagy például a fogási tilalmat olyan halfajokra is bevezetné, amire most nem vonatkozik a tiltás. S több keszegfélét is megkülönböztetne, holott a horgászok csak egyszerűen keszegként ismerik valamennyit. 

Egyetlen változás lesz januártól az engedélyek terén: a Nyugati-övcsatornára szóló horgászjegy érvényes lesz a Kis-Balatonra és a Fonyódi-árokra is. Eddig a Kis-Balatonon csak az általános balatoni jeggyel lehetett pecázni 23 ezer forintért, a jövő évtől elegendő lesz nyolcezer forintosat váltani. Mivel pedig jövőre várhatóan állami fogási naplót vezetnek be, a zrt. úgy döntött: az akciós engedély váltásának feltétele lesz, hogy balatoni fogási naplót is töltsenek ki. Füstös Gábor szerint a hatékony halgazdálkodás érdekében elengedhetetlen, hogy továbbra is rálátásuk legyen a horgászfogásokra. 

Néhány horgászengedély ára 2014-ben (Ft) 

Általános balatoni

éves, felnőtt   60 000 

éves akciós    55 000 

ifjúsági, éves 22 000 

24 órás          4 000 

Partközeli balatoni

éves, felnőtt   26 000 

éves akciós    23 000 

ifjúsági, éves 10 000 

24 órás          2 500


forrás : ( Sonline )

2024. július 24. Kinga, Kincsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum