2014-02-04
Elindult a téli szüret, lesz jégbor a Balatonnál
Az idei tél különleges. Na jó, nem évszázados meg évtizedes távlatokban, de tény, hogy négy éve nem volt olyan hideg a Balaton környékén, hogy télen is lehessen szüretelni. Az időjárás ezúttal kegyes volt a borászokhoz, a kezdetben enyhe január miatt ugyan volt egy kis pánik, de neki tudnak állni a jégborkészítésnek.
Jégbort 2010-ben készítettek utoljára a Varga Pincészetnél, de igazán jó jégbort csak 2009-ben, amikor a hőmérséklet a szükséges mínusz hét fok alá süllyedt. Most mínusz nyolcfokos hidegben, az Örsi-hegyen és Szigligeten két hektárnyi ültetvényről összesen 140 mázsa szőlőt szüreteltek, ebből tízezer félliteres palack jégbor jön ki.
A hazai jégbornak egyébként nem csak Magyarországon vannak hódolói, több borászati világversenyen kivívta már a szakértők elismerését. Európa több országában, de Kínában is sokan ismerik már ezt a fajta bort.