Balaton - Dél címoldal
2015-11-18

Csúcsot fut a dél-balatoni vasút

Röpködtek a futball-hasonlatok kedden Siófokon, a sóstói vasútállomásnál, noha a dél-balatoni vasútfejlesztés első, Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti szakaszának ünnepélyes átadóját tartották.
„Fontosak az ilyen kivételes ünnepek, a magyar válogatott 44 év után jutott ki a futball Eb-re, a déli vasút felújítására ötven év után jutott pénz és figyelem” – mondta Tasó László államtitkár. „Ahogyan a magyar foci a sikerre, a magyar vasút is megérett már ezekre a fejlesztésekre” – így Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. S végül egy eredeti Homlok Zsolttól, a kivitelező konzorciumot képviselő Swietelsky ügyvezetőjétől: „Ezzel a beruházással bekerültünk a vasútépítők Európa-ligájába”.
S még néhány ihletett mondat a szónokoktól:
Witzmann Mihály országgyűlési képviselő: „Ilyen nagy ívű fejlesztések a 19. században történtek, mint a vasút, vagy a Sió-zsilip.

Ilyen tempójú, ennyire megfeszített ütemű munkát Magyarországon még nem végeztek – mondta kedden Homlok Zsolt, a kivitelező konzorciumot képviselő Swietelsky cég ügyvezetője a siófok-sóstói vasútállomásnál. Alig több mint egy éve, tavaly szeptemberben indította be az óriás gépláncot Seszták Miklós miniszter. Ahogyan a kivitelező konzorcium (melynek tagja volt a Strabag és a Közgép is) képviselője összegzett: 227 vágányzári nap ált a rendelkezésükre a 32 kilométeres szakaszon és az üdülőrégió miatt is különös figyelemmel kellett dolgozniuk.

– Jó érzés a Balaton környékére jönni a keleti régióból; más a hangulat, bizakodóbbak az emberek – jegyezte meg Tasó László államtitkár. Amihez persze hasonló fejlesztések is kellenek. Második vágány, magasperonok, esőbeállók, gyalogosátjárók, közúti aluljáró Siófokon, zajárnyékoló falak, rugalmas sínágyazat, áthelyezett vasúti-közúti csomópont Zamárdiban – címszavakban a 30 milliárd forintos beruházás.

(Megjelent a sonline.hu-n - Fónai Imre)
2024. június 22. Paulina
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum